© Memo Haber 2022

MÜSİAD'dan Demir Fiyatlarındaki Artışa Tepki

Gaziantep MÜSİAD Başkan Yardımcısı Ali Adıgüzel'den , artan demir fiyatlarına tepki gösterdi. Adıgüzel demir fiyatları, geçen yıldan bu yana % 100’ün üzerinde artarak inşaat sektörünün zor duruma düştüğünü" belirtti.

İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin ana lokomotifi olarak 250 alt sektörü taşıyan ve   2,5 milyon kişiyi direkt istihdam eden önemli bir sektör diyen MÜSİAD Gaziantep Başkan yardımcısı Ali Adıgüzel Türkiye ekonomisinde inşaat sektörünün önemi neyse, inşaat sektöründe demir/çeliğin de önemi odur dedi.

Adıgüzel “Türkiye, dünyada demir/çelik üreticisi olarak ilk 5’e girmesine, tüketimimizin yaklaşık 2 katından fazla üretim gücü olmasına rağmen, demir fiyatları, geçen yıldan bu yana % 100’ün üzerinde artarak inşaat sektörünün zor duruma düştüğünü vurgulayarak altını çizdi”

MALİYET BAZLI FİYAT ARTIŞLARI YAŞANIYOR

Ülkemizde demir cevherinden üretimin %20 oranında olması ve kalan % 80’lik kısmının hurdadan imal edildiği biliniyor. Son aylarda oluşan cevher, hurda ve kütük fiyatlarında ki artış, aynı oranda demir/çelik fiyatlarına yansımıştır. Bu gelişmeler sadece ülkemizde yaşanan bir fiyat artışı değildir. Tüm dünyada maliyet bazlı fiyat artışları yaşanıyor dedi.

İNŞAAT DEMİRİ TON BAZINDA 450 TL ARTTI

Geçen yıl 04.05.2020 tarihinde İskenderun’da 3.280 TL/ton olan demir fiyatı, 04.05.2021 tarihi itibariyle bugün 6.640 TL/ton düzeyine çıkmıştır. Son bir yıllık % 100’ün üzerindeki fiyat artışı, kısa sürede demirin türevi olan malzemelerde ve tüm inşaat malzemelerinde yüksek fiyat artışına neden olmuştur. İnşaat demiri, İskenderun Payas’ta sadece son 3 günde ton bazında 450-TL artmıştır. Üstelik tüm fabrikalar ihracata satış yaptıkları için mal tedarikinde de sıkıntılar vardır dedi.

HÜKÜMETİMİZ BU KONUYU İVEDİLİKLE ÇÖZÜME KAVUŞTURMALIDIR

Son 1 yıldır taahhüde dayalı kamu işi yapan yüklenicilerin sözleşmelerine göre işleri tamamlayabilme şansları yoktur. Kamuya ait süreli işlerin sekteye uğramaması için, hükümetimizin artan demir ve tüm yapı malzemelerinde ki fiyat artışlarını telöre edecek bir çalışma başlatmasına ihtiyaç vardır. Bu çalışma, demir üretiminin ve tedarikinin kolay erişilebilir olmasını sağlamalı ve demir /çelik üreticilerini de mağdur etmeden yapılmalıdır. Bu durum, Türkiye ekonomisinin ve istihdamının sekteye uğramaması açısından büyük önem arz etmektedir. Hükümetimizin bu konuyu ivedilikle çözüme kavuşturmasını, saygıyla talep ediyoruz ifadelerini kullandı.

SIKINTILARINI  DİLE GETİREN YETKİLİLER ŞU TALEPLERDE BULUNDU

İhracata % 10 vergi konulması.

  1. Demirdeki KDV’nin geçici olarak da olsa sıfırlanması,
  2. Yurt dışına bağımlılık açısından inşaatın 2 önemli ana maddesinden biri olan demir/çelik üretim ve istihdam alanımızın kurtarılarak, bağımsız ve kontrol edilebilir hale getirilerek, demir/çelik sektörünün bu tür fiyat manipülasyonlarından korunması.
  3. İhale edilmiş inşaat taahhüt işlerindeki müteahhitlerin, oluşan fiyat artışı nedeniyle çok zor durumda kaldığı ortadadır. Bu nedenle Kamu müteahhitlerinin, demir ve yapı malzemelerindeki aşırı  fiyat artışından dolayı oluşan mağduriyetinin, fiyat farkı ödenerek giderilmesi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER